Wraz z jesienią nadchodzi czas, kiedy zaczynamy zbierać w pełni ekologiczne owoce z naszego sadu oraz ogród, które z wielkim sercem i oddaniem pieczołowicie pielęgnowany przez cały rok nasze dzieci, pod czujnym okiem dziadka. Kiedy wszystkie zbiory znajdują się w domu, rozpoczynamy jak co roku proces liofilizowania darów natury, aby zachować w nich jak najwięcej właściwości odżywczych, a także smaku lata i słonecznych dni.
Jak liofilizuje się owoce jeżyny bezkolcowej
Na początku, rozpoczynamy od dokładnego umycia owoców jeżyny. Następnie zabieramy się całą rodziną za układania owoców na blaszkach. Następnie owoce poddajemy procesowi mrożenia w temperaturze około -15 stopni, która ma na celu zamrożenie całości wody. Po tym etapie pozostaje jedynie podanie owoców procesowi liofilizacji przez około 20 godzin. Tak przygotowane jeżyny podaje dla naszej rodziny przez cały rok, jako dodatek do owsianek, musli lub jako składnik kisielu.
Żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy
Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.