Rodzinne liofilizowanie – ekologiczna jeżyna bezkolcowa

Wraz z jesienią nadchodzi czas, kiedy zaczynamy zbierać w pełni ekologiczne owoce z naszego sadu oraz ogród, które z wielkim sercem i oddaniem pieczołowicie pielęgnowany przez cały rok nasze dzieci, pod czujnym okiem dziadka. Kiedy wszystkie zbiory znajdują się w domu, rozpoczynamy jak co roku proces liofilizowania darów natury, aby zachować w nich jak najwięcej właściwości odżywczych, a także smaku lata i słonecznych dni.

Liofilizowana jeżyna bezkolcowa
Liofilizowana jeżyna bezkolcowa

Jak liofilizuje się owoce jeżyny bezkolcowej

Na początku, rozpoczynamy od dokładnego umycia owoców jeżyny. Następnie zabieramy się całą rodziną za układania owoców na blaszkach. Następnie owoce poddajemy procesowi mrożenia w temperaturze około -15 stopni, która ma na celu zamrożenie całości wody. Po tym etapie pozostaje jedynie podanie owoców procesowi liofilizacji przez około 20 godzin. Tak przygotowane jeżyny podaje dla naszej rodziny przez cały rok, jako dodatek do owsianek, musli lub jako składnik kisielu.

Żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy

Mamy, które objawiają się utraty składników odżywczych przez warzywa owoce, poddawane procesowi liofilizowana powinny wiedzieć, że metoda ta jest jedną z najskuteczniejszych metod konserwowania owoców i warzyw z zachowaniem większość ich wartości odżywczych. Wszystkie produkty poddane temu procesowi zachowują swój smak, a nawet ilość witamin w składzie.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.